;
Uit de SchildersVakkrant – 28 oktober 2022 – nr. 19

Palet Vastgoedonderhoud heeft van het monumentale Oude Stadhuis van Zwolle weer een ware blikvanger weten te maken. Volgens uitvoerder Willian Visscher is Zwolle weer een stukje mooier geworden door de inzet van het Genemuider familiebedrijf.


Het Oude Stadhuis in het centrum van Zwolle was qua schilderwerk aan een onderhoudsbeurt toe, maar aan het bestaande beeld mocht totaal niets wijzigen. Aan onderhoudspartner van de Gemeente Zwolle, Palet Vastgoedonderhoud, de uitdaging om dit te realiseren. De kleuren en textuur die er op zaten moesten precies zo blijven. In overleg met kleurenexpert van de Gemeente Zwolle, Bert Jonker, kon na enkele proeven geplaatst te hebben, worden gestart met de werkzaamheden.
 

Grondige voorbereiding


Het zoeken naar de juiste kleur had geen invloed op de planning en de uitvoering van het project. Het hele werk was op aangeven van projectleider van de Gemeente Zwolle, Louis van Oldeniel, namelijk in alle opzichten grondig voorbereid. Zo werd o.a. door een inspectie vanuit de hoogwerker de staat van de te behandelen ondergronden ruim van tevoren al digitaal vastgelegd.

Om de werkzaamheden vloeiend te laten verlopen, gaf de Gemeente Zwolle vooraf opdracht aan Salverda Bouw tot (deel)vervanging en ondergrondsanering van de vastgelegde delen. Naast het vervangen van een aantal luiken werd ook de koperen gootbekleding door Dolfsma Dakbedekkingen op een aantal locaties vervangen.
 
De ervaring die Palet heeft met dit soort renovatieprojecten maakte dat de werkzaamheden geheel volgens afspraak en planning in elkaar overliepen. “De juiste keuze van de benodigde ketenpartners heeft hier aan bijgedragen”, aldus werkvoorbereider Wilco Mettrop. Daarnaast is in de werkvoorbereiding nadrukkelijk rekening gehouden met het feit dat vanwege Corona een jaar tijd zat tussen inspectie en uitvoering.


Ecologisch protocol


Omdat het gebouw monumentaal is, hield de Gemeente Zwolle er rekening mee dat er vogels of vleermuizen zouden kunnen nestelen, met name onder de goot. Hiervoor heeft Ecogroen een ecologisch protocol voorgeschreven. De uitwerking daarvan werd vooraf met de opdrachtgever besproken vertelt Mettrop. “Zo mochten we geen regenkap op de steiger zetten en ook mocht het steigergaas niet tot bovenaan worden doorgetrokken.
 
Voor het team van uitvoerder Willian Visscher gaf het weglaten van het gaas een mooi vrij uitzicht over het levendige stadscentrum van Zwolle.
 

Niet alledaags

 
Zowel Mettrop als Visscher geven aan dat vooral de locatie en het monumentale karakter de klus bijzonder maakten. Er kwam veel vakmanschap bij kijken, met diverse niet-alledaagse onderdelen. Zo is er rondom de ramen onder meer stopverf gerepareerd. Op de nieuwe luiken moest de originele blauw-witte ruit worden overgenomen. Niet heel moeilijk, zegt Visscher, maar het was wel een zorgvuldig werkje. Het aanbrengen van het “Zwolse” blauw en wit gebeurde met een paar dagen tijdsverschil om het door elkaar lopen van de kleuren te voorkomen. In het stucwerk van de gevel repareerde Palet Vastgoedonderhoud diverse scheurtjes. De reparaties werden uitgevoerd volgens onderliggend technisch advies van Wijzonol Bouwverven, een lokaal gevestigde naam en net als Palet Vastgoedonderhoud een echt familiebedrijf.
 

Met de kwast
 

Alle werk werd met de kwast uitgevoerd. Het moest echt het oude schildersambacht uitstralen. Zelfs afplakken van glas was niet toegestaan. Het moest allemaal met de hand. “Afplakken werkt iets sneller, maar zonder afplakken is geen probleem. We hadden een goede en ervaren ploeg op het werk zitten”, vertelt Visscher. En voor de leerlingen op het werk was het een leuke en leerzame ervaring. [Palet Vastgoedonderhoud is een erkend leerbedrijf]
 
Een van de leerlingen hield zich ook bezig met de wapens in de gevel, waar onder meer een leeuwtje in was verwerkt. Zij kleurde die zorgvuldig opnieuw in met een penseeltje. “Ze vond het ook leuk om dat te doen en dat is bij zulk werk wel belangrijk.”
 
Om de sierlijke gootklossen met houtsnijwerk goed aan te kunnen pakken, liet Palet ze van tevoren reinigen. Vervolgens werd elke klos zorgvuldig geschuurd en weer in de verf gezet. “Dat was wel de grootste opgave. Vier mensen hebben twee weken lang boven in gezeten om aan de goot te werken.”
 

Gelakte voordeur

 
Een bijzonder onderdeel was de grote gelakte voordeur. “We hebben die eerst waar nodig bijgekleurd. Ook daar was kleurenexpert Bert Jonker bij betrokken. Nadat de kleur was goedgekeurd, hebben we de deur vervolgens vier keer in de blanke lak gezet. Het was onze eigen keuze om het vier keer te doen. Het is wel het aanzien van de Gemeente Zwolle en we wilden er als uitvoerend team een plaatje van maken”, zegt Visscher trots.
 
Extra aandachtspunt in de uitvoering was het gebruik van het gebouw. Als er een bijeenkomst was van bijvoorbeeld het college van B & W mocht het team van Visscher niet aan die betreffende gevel werken. Dat gold ook voor het gebruik van de prachtige Schepenzaal die vandaag de dag als trouwzaal dient.
 
 
Omdat de opdrachtgever zelf in het pand gevestigd is, was er vrijwel continu toezicht op het werk. “Het was ook een opdrachtgever met hoge eisen, maar het was een heel prettige samenwerking. Een man een man, een woord een woord. Dat is waar we in Genemuiden van houden. En bij de oplevering kregen we zelfs complimenten van de opdrachtgever”, besluit Mettrop.
 

English